МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ В УЧИЛИЩЕ – ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ

12.09.2016 23:46

 

 

В реда на нещата е да искате да имате информация за това, което се случва с детето, докато е извън полезрението ви. Мобилният телефон на малкия ученик е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е да прецените плюсовете и минусите на това решение.

  • Изследванията не дават категоричен отговор на въпроса, дали излъчването от апарата е напълно безопасно, но специалистите съветват времето за ползване на телефона да се ограничи до минимум.
  • По правило ползването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето. Друг е въпросът, дали първолакът се нуждае да бъде проверяван всяко междучасие.
  • Добро решение, за да се чувствате спокойни, е да договорите с учителя подходящото време, в което да се свързвате с него, както и да получите уверенията му, че той ще ви потърси в извънредна ситуация с детето.
  • Телефонът представлява сериозно предизвикателство за самото дете. Способността за концентрация за по-дълго време не е най-силната черта на 7-го-дишните. А телефонът може да бъде повод за много забавления, дори в час.
  • Ако все пак решите да дадете телефон на детето, добре е това да бъде по-евтин модел. Никой не може да гарантира, че телефонът няма да бъде откраднат или изгубен.
  • Имайте предвид, че съвременните телефони с множество функции носят същите опасности като интернет. Ако телефонът има достъп до мрежата, по-добре поне в 1 клас той да е ограничен и детето да няма реален достъп до интернет. В тази възраст са възможни неволни грешки като теглене от платени сайтове или влизане в неподходящи страници и попадане на измами.
  • Договорете с детето правилата за ползване на мобилния телефон – на кого и кога може да се обажда, колко дълги разговори да води, обяснете му неговата отговорност за размера на сметката.
  • Мобилните оператори предлагат и услуги, които ви дават постоянна информация за това къде се намира вашият първолак и как използва мобилния си телефон, а също и да контролирате обажданията и разходите му. Добре е, преди да прибегнете до тази услуга, да обясните на детето как и защо ще използвате програмата, за да не се чувства то следено и шпионирано. Осигуряването на лично пространство е важно условие за изграждането на добра самооценка и способност да се справя с трудностите самостоятелно.

 

По отношение на все по-навлизащите в живота на децата таблети, специалистите съветват по възможност те да се ползват с образователни цели вкъщи. Също като мобилните телефони с много функции, таблетите са скъпи устройства и носенето им в училище крие риск от кражба, повреждане на устройството или неумишлена злоупотреба, свързана с ползването на интернет и платени приложения. Не на последно място безбройните игри в таблета отнемат времето за общуване със съучениците и радостта от реалните игри в двора на училището.

 

Асоциация Родители

 


ou199@mail.bg